Munke Mølle er den længst eksisterende af hofleverandørerne - den blev grundlagt ved Odense Å af benediktinermunke o. 1135. Møllen har i snart 90 år produceret to af Danmarks mest kendte varemærker, Gluten Flour og Amo, og har gennem årene forsynet både private, bagerier og fødevareindustri. I dag produceres koncernens populære brød- og kageblandinger i Odense.
1135 Møllen grundlægges ved Odense Å af engelske benediktinermunke, indkaldt af kong Erik Ejegod til at passe Skt. Knuds helgengrav i Odense Domkirke.
1536 Ved reformationen kommer Munke Mølle i Kronens eje og drives af lensmænd, senere af møllere i forpagtning.
1881 Møllen købes af en driftig møllersøn fra Svendborg. Af den ældgamle vandmølle skaber han på få år en af Danmarks mest moderne, dampdrevne handelsmøller.
1905 Møllen flytter til helt nye bygninger på Odense Havn, hvor den endnu ligger.
1919 Anden generation studerer industriel mølledrift i Amerika og lancerer Gluten Flour, et af Danmarks ældste og mest kendte varemærker. Som noget nyt blev Gluten Flour leveret afvejet i papirposer til detailhandelen. Denne emballage bruges stadig, idet mel skal have ilt for ikke at miste bageegenskaberne.
1960 Munke Mølle overtager Dampmøllen Victoria, også på Odense Havn, og dermed det andet kendte danske varemærke i mel, Amo.
1976 Munke Mølle fusionerer med Havnemøllerne i Fredericia og København. Tilsammen dækker de efterhånden hovedparten af det danske marked for mel til husholdninger, håndværks- og industribagerier.
1985 Munke Mølle bliver Leverandør til Det Kongelige Danske Hof. Gennem 1980’erne og -90’erne udvides produktionen med bagemix til brød og boller, populære skærekager, pizzabunde, vafler og pandekager, både til industri og hjemmebagning.
1999 Drabæks Mølle i Lunderskov, Danmarks største producent af økologisk mel og morgenmadsprodukter under varemærket "Kornkammeret", overtages. I dag er Munke Mølle en del af Cerealia-koncernen. Den har malet støt under 38 konger og to dronninger og er Danmarks ældste, endnu fungerende virksomhed.