Fokus på kvaliteten af æg og ægprodukter har været rodfæstet i DANÆG siden stiftelsen som Dansk Andels Ægexport i 1895. Den måde, som DANÆG producerer æg på, giver en råvare, der ikke fås bedre noget sted i verden.
Spidskompetencen er ”Æg med Omtanke”. Det er produktion af æg med omhu og omsorg, både over for mennesker, dyr og miljø. Det er den økologiske mulighed. Det er salmonellafrie ægprodukter, der er nemme at anvende. Det er dialog, information og rådgivning omkring æg og ægprodukter til det professionelle marked – og det er stadig udvikling af nye produkttyper til forbrugerne.
Danægvej 1
6070 Christiansfeld
Tlf.
73
26
16
00
Mail: Klik her
Link til DANÆG
Følg DANÆG på
1895 Dansk Andels Ægexport stiftes først og fremmest for at tage vare på den voksende eksport af danske æg til England. Afsætningen gennem selskabet giver producenterne stabil afsætning og høje priser. Men til gengæld stilles der krav til produktionen: Der skal være rent i hønsehuse og reder, æggene skal indsamles to gange dagligt og beskyttes mod sol, frost og fugt. Endvidere bliver det pålagt producenterne at stemple deres æg, så alle kan se, hvem leverandøren er. Kvaliteten af de danske æg stiger - og dermed priserne.
Kravet om, at æg som afviger i kvalitet og friskhed kan spores direkte tilbage til producenten slår igennem på verdensplan mange år senere. Det lykkes at organisere eksporten til England på en rimelig måde, og i 1902 opnår de danske æg den højeste notering i London.
1902-1914 Perioden frem til 1914 er præget af stabilitet. Ægindvejningerne er stort set ens fra år til år, og det samme er den samlede produktion i Danmark og den totale udførsel af æg. England er fortsat det store og dominerende marked, og danske æg er eftertragtede.
1906 Dansk Andels Ægexport får prædikat af Kongelig Hofleverandør, 1961 ændret til Leverandør til Det Kongelige Danske Hof.
1914-1918 Første Verdenskrig bryder ud, og skønt Danmark formår at holde sig uden for, rammes eksporten til England hårdt som følge af de vanskelige transportforhold. I krigens senere år indføres eksportkvoter, og i løbet af kort tid bliver handelen med landbrugsprodukter fuldkommen centraliseret mellem de enkelte landes eksportudvalg, som fastsætter priser og mængder. Kvalitet er i denne periode ikke længere en handelsvare, og tiden er hård for Dansk Andels Ægexport. I krigens sidste år og i perioden umiddelbart efter mister selskabet andel i landets samlede ægeksport.
1919-1939 Verdensøkonomien stabiliseres, og perioden er præget af vækst samt et stort fokus på selvforsyning.
Mange lande indfører importkvoter og pålægger de importerede varer betydelige toldafgifter. Som følge af de dystre fremtidsudsigter for eksporten advarer selskabets ledelse gentagne gange mod en alt for kritikløs udvidelse af produktionen. Alligevel stiger selskabets indvejning hvert år i perioden fra 1930 til 1939, og omsætningen mere end fordobles i denne periode.
1939-1945 Anden Verdenskrig bryder ud, og Danmark afskæres som følge af besættelsen i 1940 fra sin største kunde England. Det betyder, at selskabets produktion falder til under en fjerdedel af niveauet fra 1939. Dansk Andels Ægexport går i gang med en omstilling fra et næsten rent eksportforetagende til en hjemmemarkedsorganisation, og der skabes gode relationer til detailhandlerne. Flere pakkerier lukkes eller udlejes i denne periode.
1945-1959 Selskabet begynder efter krigen en gennemgribende teknisk forbedring af pakkeridriften, eksporten samt salg og distribuering på hjemmemarkedet. Der er en stadig stigende indvejning af æg til pakkerierne, og udviklingen fortsætter op til slutningen af 1950'erne, hvor selskabet i 1959 modtager det hidtil største kvantum æg på ét år, hele 50.281 tons. Æggene bliver behandlet på 32 pakkerier fordelt over hele landet. I 1959 indvies produktfabrikken i Roskilde. Fabrikken forarbejder frasorterede æg fra pakkerierne til pasteuriserede flydende og frosne ægprodukter. Produkterne afsættes til industrien i Danmark.
1960-1970 Udviklingen standses i begyndelsen af 1960'erne, hvor Fællesmarkedet bliver dannet uden Danmark. Betydelige vanskeligheder melder sig for den danske eksport af æg til fællesmarkedslandene, hvor Tyskland på dette tidspunkt er den største aftager. Som følge af heraf falder indvejningen af æg i perioden til det halve af indvejningen i 1959.
1970-1990 Der tegner sig en mulighed for, at Danmark kan blive optaget blandt Fællesmarkedslandene. Desuden begynder mange producenter at tage nye produktionsformer i brug. Producenterne bliver færre, men har større produktioner.
Tiden er inde til en omfattende rationalisering og modernisering af pakkeridriften og af den øvrige virksomhed. Således indvier selskabet i 1973 to nye pakkerier i Tølløse og Thorning. Pakkerierne er på dette tidspunkt de største og mest moderne ægpakkerier i Skandinavien. I 1982 indvies pakkeriet i Christiansfeld.
1976 Virksomhedens eksport udgør efterhånden en meget lille del af den samlede produktion. Derfor ændrer Dansk Andels Ægeksport i 1976 navn til Dansk Andels Æg med DANÆG som binavn.
1985 Selskabet skifter officielt navn til DANÆG.
1990'erne I 1990 er DANÆG med til at stifte Scanegg Holding A/S, som er en strategisk alliance med flere ægproduktvirksomheder i Norden. Selskabets hovedaktivitet er at eje andele i forskellige ægproduktvirksomheder i Norden og derigennem fremme det nordiske samarbejde i ægproduktbranchen. DANÆG ændrer sin organisation med henblik på at blive mere markedsorienteret og mere effektiv. I 1991 besluttes det at adskille den traditionelle skalægsproduktion og den forædlende virksomhed på produktfabrikken. DANÆG A/S og DANÆG Products A/S stiftes som datterselskaber i moderselskabet DANÆG amba. Samtidig opføres den nye udslåningsafdeling i Christiansfeld.
I 1999 udvides og moderniseres det eksisterende pakkeri i Christiansfeld, og de resterende to afdelinger i Thorning og Tølløse lukkes.
1999-2009 Perioden er karakteriseret ved en internationalisering af den danske koncern. Der satses igennem økonomiske samarbejdsaftaler med IØ fonden samt det strategiske samarbejde i Norden, på vækst udover Danmarks grænser.
2010 DANÆG indtager i dag en unik position som ægproducent på verdensplan. Gennem mere end 100 år har vi været førende nationalt og internationalt: Først med friske æg og siden også med forædlede ægprodukter. Vi tager ansvaret for hele kæden fra jord til bord, og vi er branchens normsætter inden for kvalitet, kvalitetssikring og hygiejne. Vi er leverandør af produkter, der til enhver tid lever op til konsumenternes, detailhandelens og myndighedernes krav og forventninger til kvalitet og sundhed. Vi er en fødevarevirksomhed, der leverer verdens bedste æg. Intet mindre.