Med rødder der går tilbage til 1250'erne, og officielt grundlagt i 1811, er RHANDERS / Randers Handskefabrik den ældste, eksisterende handskefabrik i verden.
RHANDERS har i dag genopbygget en del af egenproduktionen af handsker, bælter og tasker i virksomhedens atelier i Randers, og har gjort det til sin mission at bevare og videreføre de historiske produktionsteknikker i Danmark.
RHANDERS kan købes i virksomhedens egne butikker i Torvegade 12 i Randers, Frederiksberggade 36 i København og Volden 4 i Aarhus, på www.rhanders.com samt hos forhandlere i ind- og udland.
RHANDERS
Strømmen 32 • DK-8960 Randers SØ
Tlf.
31
18
69
81
Mail: Klik her
Link til Randers Handskefabrik
Følg Randers Handskefabrik på
Følg Randers Handskefabrik på
Følg Randers Handskefabrik på
1230’erne Kalmus-planten blev plantet ved Gudenåens bredder i Randers af franske Gråbrødremunke. Her opdagede garvere fra byens hurtigt voksende handskemagerfag plantens vidunderlige effekt i garvningen af skind.
Den genkendelige og søde duft af kalmus-planten var medvirkende til, at handsker fra Randers har været efterspurgte i århundreder - også blandt Europas kongelige, der specifikt anmodede om handsker fra Randers via breve til det danske kongehus.
Kalmus-blomsten pryder nu alle RHANDERS’ produkter som en vidnesbyrd om den kulturarv og historie, brandet repræsenterer.
1684 1. juli 1684 blev handskemagerlauget i Randers officielt anerkendt af kong Christian 5.
1700-tallet Perioden omkring 1720-1740 var Randers’ storhedstid som handskeby. Handskemageriet var det altdominerende erhverv i Randers, og det skønnes at en femtedel af byens indbyggere ernærede sig ved at fremstille handsker, som blev solgt over hele Europa.
Handsker blev i denne periode anset for at være landets vigtigste eksportartikel. Dette skyldtes, at handskerne var et dansk-produceret produkt udelukkende forarbejdet af danske råvarer.
1811 Randers Handskefabrik blev etableret, og er dermed verdens ældste handskehus.
I 1811 opnår den entreprenante Christian Kellermann med “kongens nåde” privilegium til at drive “Handske-fabrikke” med tilhørende garveri og farveri i Randers. Da Kellermann startede sin fabrik, var det randrusianske handskemageri reduceret til en ubetydelighed, men Kellermann genoplivede byens ry for fornemt handskemageri.
1817 Der produceredes mere end 35.000 par handsker og beredes 10.000 skind. Virksomheden voksede fra 20 til 200 ansatte i løbet af det følgende årti, og Randers Handskefabrik fastslog herved igen sin position som epicenter for handskemageri i Nordeuropa.
Kellermann overdrog handskefabrikken til franskmanden Charles Francisko Mattat, der, sammen med andre franske handskemagere, var blevet hentet til Danmark som en del af Kellermanns opbygning af Randers Handskefabrik.
1848 Fire år før sin død, overdrog Mattat handskefabrikken til sine to sønner, der fortsatte under navnet “C. Mattats Sønner” og i 1887 overtog barnebarnet Prosper Mattat driften som 3. generation, og den første butik “Prosper Mattat Handskefabrik” åbnede i Slotsgade 7, Randers (1887-1893).
1893 Marinus Thomsen, en fabrikant bosiddende i København, overtog handskefabrikken fra familien Mattat. Thomsen prioriterede at modernisere fabrikken og udvide kollektionen med hatte, tasker, bælter, tørklæder, parfumer og endda interiør til biler.
Thomsen åbnede butik i Torvegade 12, Randers under navnet “N. Thomsen Handskefabrik”. Butikken lå på samme adresse indtil 1971 og i 2022 genåbnede RHANDERS i de historiske lokaler.
Marinus Thomsen havde et internationalt udsyn, hvilket afspejlede sig i ekspansionen af Randers Handskefabrik. Thomsen etablerede forretninger i både ind- og udland heriblandt på Kongens Nytorv, i New York og London.
Thomsen sikrede derudover, at “Randers Handskefabrik” blev registreret som varemærke i 1896, som én af de første varemærkeregistreringer i Danmark.
1927 Efter nedadgående salg og medfølgende konkurs blev Randers Handskefabrik solgt til den bankuddannede Ejnar Vejrum i 1927. Det blev begyndelsen på en ny æra.
1950 Som den første og eneste handskefabrik i Danmark skaffede Randers Handskefabrik sig i 1950 en dolérmaskiner, som mekanisk kunne høvle skindene ned til den rette tykkelse
I 1953 overtog sønnen Erik Vejrum Aalborg Handskefabrik og etablerede butik i Aalborg i samme år.
1957 Kørehandsken med de ikoniske “huller til knoerne” blev designet og udviklet i 1957. Handsken skulle sikre føreren et sikkert greb med følelsen af “second skin” og samtidigt give varme til hænderne i de uopvarmede biler.
1959 I 1959 åbnedes den nuværende butik på Frederiksberggade 36 på Strøget i København af den yngste søn, Arne Vejrum.
1960’erne I 1960’erne frem til 80’erne var fabrikkens prêt-a-porter kollektion “RH” mere populær end handskerne. Skindbeklædningen blev en stor salgssucces og mængden af safarijakker, hotpants og veste krævede en omlægning af fabrikationen.
1981 I 1981 udviklede Randers Handskefabrik en handske til den danske aktionsstyrke, der kunne anvendes til “fast-roping”, dvs. at rappelle fra en helikopter.
1987 I 1987 overtog brødrene Erik og Arne Vejrum “Randers Handskefabrik” efter deres far Ejnar Vejrum.
1992 Til vinter-OL i Alberville, Frankrig, i 1992 bar de danske atleter handsker fra Randers Handskefabrik.
2000 I 2000 blev Randers Handskefabrik udnævnt til Kongelig Hofleverandør. På H.M. Dronningens 60 års fødselsdag 16. april fik virksomheden den officielle titel: Kongelig Hofleverandrør. Prædikatet blev tildelt i kategorien “lædervarer”, og markerede et højdepunkt i handskefabrikkens langvarige forhold til Kongehuset.
2019 Efter 11 års tilløb overtog Rina og Thomas Bro Hansen virksomheden 15. februar 2019, og virksomheden er nu ejet af den kun 5. familie siden 1811.
2019 “Randers Handsker” havde i mange år været brugt i markedsføringen af handskekollektionerne, men dette viste sig umuligt at varemærkeregistrere da “Randers Handsker” er hhv. et by- og kategorinavn. I stedet kiggede man tilbage i historien og fandt at den succesfulde produktion af skindtøj i 1970’erne gik under navnet “RH”, og at også navnet “Mr RHANDERS”, grundet den lidt lettere udtale, havde været brugt i internationale sammenhænge. Valget faldt derfor efter mange overvejelser og dybdegående historisk research på “RHANDERS”.
RHANDERS er nu varemærkeregistreret i hele verden, og lægger samtidig navn til Randers Handskefabriks kollektion, der også omfatter tasker, bælter og andre accessories. .
2022 Missionen er i dag at bevare udviklingen og produktionen af smukke, traditionsrige designs i Danmark. Derfor har “RHANDERS” indledt designsamarbejder med andre danske kulturarvsvirksomheder, samt i 2022 at påbegynde den svære proces at skabe bælter fra bunden med fagets traditionelle læderudskærings- og symaskiner, værktøjer og standseværktøjer. Dette betyder, at RHANDERS nu har en komplet atelier-produktion af handsker, tasker og bælter.